Uw Vakantie begint hier

Azie landen lijst

 

 

 

Afghanistan

Armenië
Azerbeidzjan

Bahrein

Bangladesh

Bhutan

Brunei

Cambodja

China

Filipijnen

 

Georgië

India

Irak

Iran

Israël

Japan

Jemen

Jordanië

Kazachstan

Kirgizië

 

Koeweit

Laos

Libanon

Malediven

Maleisië

Mongolië

Myanmar

Nepal

Noord-Korea

Oezbekistan

 

Oman

Oost-Timor

Pakistan

Palestina

Qatar

Saoedi-Arabië

Singapore

Sri Lanka

Syrië

Tadzjikistan

 

Thailand

Turkmenistan

Turkije

Verenigde Arabische Emiraten

Vietnam

Zuid-Korea

 

Afhankelijke gebieden China

Hongkong

Macau

 

Gebieden met betwiste status en bezette gebieden

 

Abchazië

Aksai Chin en Shaksgam

Nagorno-Karabach (Nagorno-Karabach)

Jammu en Kasjmir

Koerilen, zuidelijke gedeelten opgeëist door Japan

Oost-Turkestan

Palestina

Paraceleilanden[4]

Spratly-eilanden[4]

Taiwan[9]

Tibet

Zuid-Ossetië

Aan de pagina's word gewerkt

 

 

 Azië is het grootste werelddeel op de planeet Aarde. Aan de westkant grenst het aan Europa en Afrika, in het noorden aan de  Noordelijke IJszee, in het oosten en zuidoosten aan de Grote Oceaan en in het zuiden aan de Indische Oceaan. In het jaar 2006 telde het continent circa 3,97 miljard inwoners, ofwel 61% van de totale wereldbevolking (6,5 miljard).

Azië, met een oppervlakte van 43.810.000 km², bedekt 8,6% van de totale oppervlakte van de Aarde en 29,4% van de totale landoppervlakte. Cultureel is Azië erg heterogeen samengesteld. Het continent Azië wordt gedefinieerd door Europa en Afrika af te trekken van de Afrika-Euraziatische landmassa. De precieze grenzen van het continent zijn vaag (met name voor niet-cartografen).

Azië en Afrika zijn van elkaar gescheid-en door het Suezkanaal (Landengte van Suez). De grens tussen Europa en Azië loopt grofweg via de Dardanellen, de Zee van Marmara, de Bosporus, de Zwarte Zee, het Kaukasusgebergte (niet geheel onomstreden, sommigen plaat-sen de lijn via de Koema Manytsjlaagte), de Kaspische Zee, de Oeral-rivier (volgens anderen de rivier de Emba) en het Oeralgebergte naar Nova Zembla.

Azië kan zelf beschouwd worden als een subregio van het grotere Euraziatische continent. De onderverdeling van Azië in regio's is niet helemaal rechtlijnig omdat er geen consensus over is, hieronder is een grove onderverdeling van Azië in verschillende subregio's:

Noord-Azië

Met Noord-Azië bedoelen we meestal het Aziatische gedeelte van Rusland, ook wel bekend als Siberië en het Russische Verre Oosten. Soms worden ook de noordelijke delen van andere Aziatische landen zoals Kazachstan hieronder gerekend.

Centraal-Azië

Centraal-Azië kent de volgende gebieden: Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan en Kirgizië. Soms worden ook Afghanistan, Mongolië en de West-Chinese regio Sinkiang hiertoe gerekend. Het gebied in Centraal-Azië dat vroeger deel uitmaakte van het Keizerrijk Rusland wordt in Rusland ook wel Midden-Azië genoemd.

Verre Oosten

Hiermee wordt vaak bedoeld Oost-Azië gecombineerd met Zuidoost-Azië en het oostelijke gedeelte van Rusland aan de Grote Oceaan (het Russische Verre Oosten)

Oost-Azië

Met Oost-Azië worden de volgende gebieden bedoeld:de Pacifische eilanden van Taiwan en Japan, Noord- en Zuid-Korea op het Koreaans schiereiland, China, maar soms alleen de oostelijke regio's. Ook wordt soms Mongolië en Vietnam bij deze regio's ingedeeld.

Zuidoost-Azië

Met Zuidoost-Azië spreken we over de volgende gebieden: het schier eiland Malakka, Indochina, de Indische Archipel, een eilandengroep tussen de Indische- en Grote Oceaan. Het omvat de landen Myanmar, Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam (allen op het vasteland gelegen), de Filipijnen, Singapore, Indonesië, Brunei en Oost-Timor (eilandnaties) en Maleisië. Maleisië wordt door de Zuid-Chinese Zee in tweeën gedeeld en ligt zowel op het vasteland als op de eilanden.

Zuid-Azië

Zuid-Azië wordt gezien als het Indisch subcontinent. Hierop liggen de volgende landen: India, Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh (op het vasteland), Sri Lanka en de Maldiven (eilandnaties). Hoewel het grootste deel van Afghanistan niet op dit subcontinent ligt, wordt ook dat land vaak tot Zuid-Azië gerekend.

Zuidwest-Azië  (Midden-Oosten)

Zuidwest-Azië, ook wel West-Azië genoemd, of te wel het Midden-Oosten.

Zuidwest-Azië  (Midden-Oosten)

Zuidwest-Azië, ook wel West-Azië genoemd, wordt ook aangeduid met de term Midden-Oosten. Onder deze term vallen soms ook de Arabische landen in Noord-Afrika.Anatolië (Klein-Azië), het Aziatische deel van Turkije, het eiland Cyprus in de Middellandse Zee, de Levant, ook wel het Nabije Oosten, waarvan Syrië, Israël, Jordanië, Libanon en Irak deel uitmaken. Het Arabisch Schiereiland, waarop Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Qatar, Oman, Jemen en Koeweit liggen. De op dit schiereiland liggende landen die grenzen aan de Perzische Golf worden ook wel Golfstaten genoemd, De Kaukasusregio, waarin Georgië, Azerbeidzjan en Armenië liggen.Het Hoogland van Iran, waarop Iran en delen van andere landen liggen en de Sinaï.